Ce este Bitcoin – Ghid simplu și ușor

bit coin

„Obiectivul principal al site-ului BaniNinja este de a-i ajuta pe vizitatorii noștri să își îmbunătățească viața financiară. Lucrăm în parteneriat cu alte companii care împărtășesc aceeași viziune. Unele link-uri din postare pot fi ale partenerilor noștri. În acest fel, facem bani.”

Ce este Bitcoin? O întrebare de care orice persoană pasionată de bursă și investiții în general a auzit până acum. Poate au ajuns chiar și la urechea ta povești despre oameni obișnuiți care au devenit milionari peste noapte, doar investind în această formă nouă de valută care este deopotrivă interesantă și misterioasă.

Dar până să te arunci cu capul înainte în această activitate, trebuie mai întâi să înțelegi exact răspunsurile la câteva întrebări esențiale. Ce este Bitcoin mai exact? Care este valoarea acestei monede pe termen lung? De unde vine, cum poate cineva să achiziționeze, să câștige și, în cele din urmă, să profite de pe urma Bitcoin

În ghidul nostru complet despre Bitcoin, vom discuta ce este Bitcoin, de unde vine, ce avantaje îți oferă în calitate de consumator și ce nu știe majoritatea despre procesul de „minare” de Bitcoin.

bitcoin
CAPITOL 1

Totul despre Bitcoin

bitcoins
CAPITOL 2

De ce ar trebui să utilizezi Bitcoin

despre bitcoin
CAPITOL 6

Cum să câștigi bani cu Bitcoin

bitcoin
CAPITOL 7

Cine acceptă Bitcoin în prezent?

CAPITOL 1

Totul despre Bitcoin

Ce este un Bitcoin? Bitcoin poate fi descrisă cel mai ușor ca o “valută digitală descentralizată”. Aceasta înseamnă că, în timp ce majoritatea valutelor sunt tranzacționate de către o bancă, companie financiară sau casierie, monedele digitale “Bitcoin” sunt transferate direct de la o persoană la alta fără intermediari.

ce este bitcoin

Folosești Internetul pentru a transfera această monedă virtuală, ceea ce înseamnă că te poți aștepta la câteva avantaje față de banii tradiționali. În timp ce o bancă sau o companie de carduri de credit are reguli, Bitcoinul se caracterizează prin libertate aproape deplină. Nu există o autoritate centrală care să aprobe sau să refuze tranzacțiile. Consumatorul/clientul este cu adevărat stăpân aici.

De asemenea, există numeroase companii online care preferă să plătească în fracțiuni de Bitcoin datorită sistemului de transfer ușor. Am creat un ghid util despre metodele de obținere a veniturilor care pot implica Bitcoin sau alte monede digitale.

Bitcoin este o formă de criptovalută care necesită o adresă accesibilă printr-o aplicație/interfață web, denumită Bitcoin Wallet (Portofel Bitcoin). Motivul pentru care confidențialitatea monedelor Bitcoin este garantată prin aceste portofele online este că portofelele nu sunt locuri de stocat precum Google sau Dropbox și nici vreun site bancar tipic. Structura nu are legătură cu nicio companie, niciun serviciu sau nicio entitate.

Originile mitice ale Bitcoin

Bitcoin a fost creat în 2009 ca un “software open-source”, ceea ce înseamnă că nu aparținea cuiva anume, iar programul putea fi modificat sau îmbunătățit. Numele persoanei creditată cu crearea Bitcoin se presupune a fi Satoshi Nakamoto, un bărbat, deși nu sunt multe dovezi care să confirme existența acestuia.

bitcoin

Identitatea lui însă nu contează, având zero relevanță pentru validitatea, popularitatea și potențialul Bitcoin.

Indiferent cine a fost creatorul conceptului de criptomonedă și inițiatorul implementării sistemului Bitcoin, acesta a schimbat cursul omenirii: Bitcoin și criptomonedele nu țin cont de instituțiile financiare consacrate și modifică radical percepția oamenilor asupra a ceea ce este o monedă, ce poate fi sau ce poate face.

Programatorul inițial a creat și un forum Bitcoin și a înregistrat un nume de domeniu pentru Bitcoin.org. Până în 2010, el/ea a fost implicat(ă) în mod constant în discuțiile publice de pe forum, dar în cele din urmă a cedat controlul (inclusiv codul sursă pentru întreg sistemul) comunității.

Putem doar presupune cine a fost cu adevărat Nakamoto, dar șansele sunt mari ca el/ea să fi câștigat miliarde până acum.

Obiectivul lui Nakamoto (unii ar putea să o numească ‘viziune’) a fost acela de a crea o formă de valută care să nu aibă o autoritate centrală și reguli constrictive, spre deosebire de moneda fiduciară, cum ar fi dolarul american, lira sterlină sau leul românesc, care au valoare doar pentru că sunt susținute de guvernele naționale.

Aurul și argintul au valoare intrinsecă, dar monedele fiduciare, banii de hârtie  în mod normal, nu au.

Lipsa centralizării în cazul Bitcoin permite schimburi gratuite și facile între doi utilizatori cu o valoare care rămâne ridicată, dacă nu întotdeauna la un nivel constant.

Singura “regulă” este aceea că toate tranzacțiile se fac prin intermediul Internetului și sunt accesibile în mod public. Însă, în afară de înregistrarea tranzacției în sine, nu sunt disponibile foarte multe informații despre diferiții utilizatori care tranzacționează aceste monede.

CAPITOL 2

De ce ar trebui să utilizezi Bitcoin

Unul dintre multiplele motive pentru care Bitcoin este atât de popular în ultima vreme se datorează interesului din partea celor care doresc să lucreze de acasă și să fie plătiți în monedă digitală.

bitcoins

Tot mai mulți oameni descoperă bucuria de a lucra online și, în ceea ce privește plata în Bitcoin, există cinci avantaje la care se gândesc:

bit coin
bit coin

1. Libertate față de sistemul financiar tradițional

Acest lucru înseamnă că nu mai trebuie să răspundă în fața băncilor centralizate sau a companiilor de carduri de credit. Fără limite sau timpi de așteptare din pricina unor politici învechite și neconvenabile.

despre bitcoin

2. Bani fără frontiere

Ai acces la schimburi valutare oriunde în lume sau poți pur și simplu să folosești aplicația Wallet pentru a tranzacționa bani din orice locație. De exemplu, bloggerii care fac freelancing pot scrie pentru diferiți clienți din întreaga lume și, astfel, Bitcoin ar putea fi o metodă de plată ușoară.

bitcoin

3. Achiziții anonime

Confidențialitatea și securitatea sunt amplificate de  Bitcoin datorită naturii sale anonime. De asemenea, riscul de furt de identitate este mult mai mic, dată fiind natura utilizării criptomonedelor.

banner de știri recente
ProfitFarmers ne-a adus 10.000 Ron în doar câteva săptămâni.
Vrei să vezi cum poți câștiga și tu bani cu ProfitFarmers?
profitfarmers card de semnal
ProfitFarmers: O Modalitate Ușoară de a Face Bani Online.
Am Încercat Chiar Noi; Rezultatele?
Profit de 10.000 Ron. În mai puțin de 25 de minute pe zi.
Urmărește recenzia noastră video pentru a vedea cum poți face și tu bani
ce este bitcoin

4. Comisioane mai mici la efectuarea unei tranzacții

Adio comisioane ridicate în funcție de soldul total sau fondurile totale transmise. Plătești o mică rată fixă care reprezintă doar o fracțiune din comisioanele majorității băncilor.

bitcoin

5. Fără erori umane sau manipulări ale valutei

Sistemul bazat pe matematică al Bit coin previne erorile umane, precum și manipularea valutei de către guverne sau bănci.

Să cunoști avantajele, însă, nu este același lucru cu a înțelege procesul oarecum tehnic din spatele minării. Să vedem mai departe cum este făcut Bitcoin și de ce este un “sistem perfect” care nu poate da erori.

CAPITOL 3

Cum funcționează Bitcoin?

Monedele de tip Bitcoin nu sunt tipărite precum banii obișnuiți și nu sunt autorizate – de fapt, sunt generate automat și doar după reguli algoritmice. Aceste “reguli” au fost create prin programul original al Bitcoin și sunt setate să se genereze automat în timp.

bitcoins

Deoarece registrul este întotdeauna public și disponibil, toate Bitcoinurile sunt justificate și, astfel, fiecărei monede sau fracțiuni de monedă îi poate fi atribuită o valoare în moneda ‘obișnuită’. Programatorul original a atribuit pentru a fi generate un total de 21 de milioane de Bitcoins. Nici mai mult, nici mai puțin.

Programarea a setat și 50 de Bitcoini ca recompensă inițială pentru minarea unui “bloc” complet. Însă, în timp și prin design, acest număr a scăzut la 25, apoi la 12,5 și va scădea din nou la 6,25 în anul 2020. La fiecare patru ani, numărul de monede Bitcoin câștigate pentru fiecare bloc este înjumătățit.

Am arătat ce este Bitcoin și cum a apărut, dar cum se preconizează că va sfârși? Ultima monedă va fi minată…în anul 2140. În prezent, există 17 milioane de Bitcoini în circulație. Dar prețul Bitcoin poate fluctua – în ultimul timp, între 12.000 lei și 24.000 lei. Dar a valorat și mai mult de triplul acestei sume.

Când utilizatorii transferă Bitcoin, aceștia folosesc o rețea peer-to-peer: o conexiune server-to-server directă fără un furnizor central.

Noile tranzacții cu Bitcoin sunt înregistrate într-un registru virtual masiv denumit “blockchain”. Această arhivă datează încă de la primele Bitcoins minate și a înregistrat fiecare tranzacție efectuată de atunci. Acestui sistem i se datorează organizarea și onestitatea Bitcoinului și, de aceea, poate fi schimbată pe moneda fiduciară.

Ce este blockchainul?

bitcoin

Există un cod unic secret atașat tuturor tranzacțiilor tale. Această semnătură electronică apare în câteva minute de la tranzacție. Trebuie menționat faptul că acest cod este atașat doar la tranzacție ca proces, nu la tine în mod specific. Tu ești în siguranță și îți păstrezi anonimatul. Odată ce apare, este verificat de mineri și păstrat permanent în rețea, sau în blockchain, cum este cunoscut.

Aceste “blocuri” sunt fișiere care conțin date privind rețeaua și istoricul tranzacției. Imaginează-ți blocul la fel ca o pagină dintr-o carte mare. Fiecare bloc nou reprezintă o serie de fișiere și există numeroase blocuri care au fost deja înregistrate și care au generat Bitcoin.

CAPITOL 4

Cum să cumperi Bitcoin

Știi ce este Bitcoin dar cum poți cumpăra aceste monede? Pentru a cumpăra Bitcoins, sau fracțiuni de Bitcoin, trebuie mai întâi să instalezi o aplicație Wallet sau un portal web și apoi să completezi un formular cu informații de bază despre tranzacție.

bit coin

Trebuie să utilizezi o metodă de plată tradițională pentru a cumpăra Bitcoin, fie un card de credit/debit fie un transfer bancar. După ce ai cumpărat Bitcoin poți vedea soldul Bitcoin în portofelul tău. După aceea, entitățile tradiționale de plată nu mai au jurisdicție asupra ceea ce faci cu aceste monede Bitcoin.

O metodă alternativă de cumpărare ar fi contactarea unei case de schimb Bitcoin, adică un loc unde Bitcoin este tranzacționat în schimbul valutei tradiționale, sau valuta tradițională este tranzacționată în schimbul Bitcoin, ceea ce ți-ar putea fi util când călătorești în alte țări. Spre deosebire de Wallet, a cărui durată de viață este nedeterminată, la casele de schimb Bitcoin nu se pot stoca Bitcoini pe o perioadă lungă de timp.

Cum păstrezi Bitcoin în siguranță

Siguranța este un aspect oarecum complex pentru că bitcoin nu este o monedă fizică și nu este nici măcar localizată într-un loc anume pe Internet, precum un fișier într-un cloud. Activele digitale sunt calculate de rețea sau de însăși înregistrarea în blockchain. Îți primești soldul dintr-un anume bloc, precum și alte informații privind tranzacția, care sunt setate permanent. Blockchainul nu stochează monedele ci mai degrabă informațiile despre tranzacții.

Îți prezentăm în continuare câteva modalități prin care poți păstra Bitcoin în siguranță:

Portofele de Bitcoin (Wallet)

Confidențialitatea și protecția monedelor de tip Bitcoin sunt asigurate printr-o cheie privată și o cheie publică. Cheia privată este un număr secret semnat automat în toate tranzacțiile în care ești implicat. Cu cheia publică se confirmă faptul că deții o adresă unică și, astfel, poți primi Bitcoin sau fracțiuni de Bitcoin. Adresa ta este de fapt o cheie publică abreviată și este utilizată ca un număr de cont simulat pentru a primi fonduri. 

Portofelele de Bitcoin stochează atât cheia privată cât și cea publică.

bitcoin

Cheile publice pot fi accesate de oricine (astfel încât să poți solicita public donații) dar jumătate din adresă este privată și rămâne în fișierele Portofelului tău. Deși cineva ți-ar putea spiona soldul public, fără informațiile din cheia privată nu poate accesa fondurile respective.

Cheia privată a adresei tale este un bun atât de valoros (în special pentru persoanele care stochează sute de Bitcoins) încât traderii fac eforturi supraomenești să ascundă aceste informații secrete.

O idee ar fi criptarea informațiilor, ceea ce oferă și majoritatea serviciilor. Cele mai competitive site-uri oferă așa numita facilitate de “semnătură multiplă”, care reprezintă o formă mai strictă de verificare. Tranzacțiile frauduloase (cum ar fi tranzacțiile care depășesc soldurile de Bitcoin) sunt rapid respinse de rețea și nu vor fi înregistrate.

O opțiune alternativă ar fi stocarea cheii private offline, fie ca o aplicație care nu este conectată la Internet, fie ca un drive USB. Acest tip de stocare se numește ‘stocare la rece’ (cold storage).

Stocarea la rece

Deși stocarea la rece ar putea însemna la propriu protejarea unui număr pe care îl păstrezi asupra ta sau în propria ta casă, mulți furnizori de Portofele oferă acum opțiuni similare, cum ar fi păstrarea cheii private offline, nu pe serverul lor web, astfel încât să nu poată fi întotdeauna accesibilă de pe orice calculator.

Avantajul alegerii unei companii terțe pentru stocarea la rece este acela că ele urmează un protocol pentru păstrarea cheilor în siguranță, în timp ce omul tinde să piardă informațiile sau să strice obiectul care păstrează cheia. Dispozitivele offline fizice precum calculatoarele, drive-urile USB, CD-urile și DVD-urile pot fi compromise sau distruse. De aceea serviciul de stocare la rece furnizat de companii este tot mai solicitat de investitorii pe termen lung.

CAPITOL 5

Ce este minarea de Bitcoin?

Dacă vrei să câștigi monede de tip Bitcoin și nu să le cumperi direct, poți începe cu minarea de Bitcoin. Acesta este procesul de confirmare a tranzacțiilor recente într-un nou “bloc” într-un mod sigur.

despre bitcoin

Procesul confirmă că noile tranzacții sunt valide, grupează respectivele tranzacții și apoi selectează “antetul” celui mai recent bloc pentru a-l introduce în noul bloc ca hash. Pasul următor este de a rezolva problema ca dovadă a muncii și de a pune apoi noul bloc în blockchainul local, care este ulterior adăugat permanent la rețea.

Pare complicat, nu? Să explicăm mai clar…

despre bitcoin

Acum că știi ce este Bitcoin, să vedem ce înseamnă minarea în cuvinte mai simple? Practic, este un proces informatic automat, care necesită o putere computațională foarte mare pentru a se ocupa de toate aceste tranzacții. Așadar, nu tu ești cel care rezolvă problema – tu găzduiești calculatoare care efectuează calculele și procesele pentru tine cu hardware și software avansate.

Însă, nivelul de dificultate al acestor probleme complexe de calcul matematic este foarte ridicat și crește tot mai mult pe măsură ce crește numărul de mineri care încearcă să rezolve problemele.

Mulți mineri intră într-o echipă Bitcoin, din simplul motiv că nivelul competitiv este foarte ridicat. În plus, PC-urile obișnuite nu pot face față puterii de procesare și vitezei necesare pentru a concura. Ar trebui să investești într-un supercomputer fabricat exclusiv pentru minarea de criptomonede pentru a putea avea o șansă.

Calculatorul tău super puternic face constant presupuneri de hash (un număr hexadecimal de 64 de cifre) în ritm alert și susținut, până găsește o soluție. Problema este că șansele ca un singur miner să ghicească hash-ul sunt de 1 la șapte trilioane!

Dacă te gândești serios să încerci minarea de Bitcoin, fii sigur că iei în considerare toți acești factori. Însă, dacă perseverezi și ai succes, potențialul de câștig este foarte mare și sigur!

Un exemplu de tranzacție cu Bitcoin

Să presupunem că vrei să cumperi un produs de la un magazin online care acceptă Bitcoin. Când transferi Bitcoin, trimiți moneda către o așa numită „adresă Bitcoin”. Magazinul online de unde cumperi produsul îți pune la dispoziție această adresă sau cod QR.

bitcoin

Primul pas este să deschizi aplicația Portofel și să faci un transfer.

ce este bitcoin

Iei adresa/codul pus la dispoziție de către magazinul online/companie și îl conectezi la aplicația Portofel.

bitcoins

După aceea, trebuie să autorizezi ordinul

bitcoin

Următorul pas este să selectezi suma de Bitcoin sau fracțiunea de Bitcoin pe care dorești să o cheltui

ce este bitcoin

În cele din urmă, dai clic pe finish/done (terminare)

Gata, ai efectuat prima ta tranzacție cu Bitcoin! Datele au fost transmise minerilor Bitcoin care formează blockchainul și aceștia verifică fiecare tranzacție, finalizând-o în registru. Un proces simplu pentru tine… destul de simplu pentru mineri, dar foarte complicat pentru calculatoare!

bit coin

Acum că știi ce înseamnă Bitcoin cum să cumperi, să stochezi și să minezi Bitcoin și chiar și cum funcționează o tranzacție, ești gata să înveți să faci bani din moneda digitală.

CAPITOL 6

Cum să câștigi bani cu Bitcoin

Ce este Bitcoin în termeni profesionali sau ca modalitate de a câștiga bani online? Există de fapt mai multe modalități de a face bani online cu Bitcoin, inclusiv:

despre bitcoin
bitcoin

1. Minare

Minarea de monede presupune să te alături unei echipe de mineri sau să lucrezi pe cont propriu cu servere capabile.

ce este bitcoin

2. Tranzacționare și investiții

Tranzacționarea și investițiile în Bitcoins, ceea ce include studierea pieței și capacitatea de a știi când să cumperi și când să vinzi, pot genera profituri uriașe.

bitcoins

3. Produse/Servicii conexe

Crearea de aplicații Portofel sau alte caracteristici și servicii Bitcoin, cum ar fi site-urile de stocare offline, pot fi foarte profitabile.

bitcoin

4. Blogging

Crearea de interes pentru Bitcoin și scrierea de articole despre industrie poate aduce bani de la clienți. Unii clienți plătesc scriitorii liber-profesioniști în Bitcoin.

despre bitcoin

5. Altele

Prin reclamele la Bitcoin, denumite și faucet-uri sau microtask-uri, utilizatorii interacționează cu reclame legate de Bitcoin în mai multe moduri; în schimb, sunt plătiți în Bitcoin.

Nu uita că Bitcoin nu este singura formă de criptomonedă sau monedă digitală. În ultimii ani au apărut multe imitații și derivate și există efectiv mii de concurenți. Unele dintre monedele alternative care pot fi luate în considerare ca o a doua opțiune (sau pentru a-ți diversifica investițiile) pot include Litecoin, Ripple, Ethereum, și Bitcoin Cash.

CAPITOL 7

Cine acceptă Bitcoin în prezent?

Ce este Bitcoin și ce valoare ar putea avea dacă nimeni nu o acceptă? Nimic – întotdeauna valoarea este parțial determinată de cerere, în special în cazul unei monede căreia îi lipsește elementul tangibil.

bit coin

Vestea bună este însă faptul că multe țări și companii acceptă deja Bitcoin, tot mai multe alăturându-se în fiecare an.

Bitcoin poate fi convertit în orice monedă fiduciară, cel puțin până se va încerca interzicerea tuturor portofelelor Bitcoin și deținerea de Bitcoin la nivel național. În momentul în care o țară interzice Bitcoin, precum Vietnam sau Bolivia, este mai dificil să se tranzacționeze Bitcoini iar păstrarea lor este riscantă. Anumite țări, precum China și Arabia Saudită, restricționează tranzacționarea de Bitcoin, permițând de exemplu stocarea privată și tranzacționarea dar nu și schimbul valutar.

Viitorul Bitcoin și al criptomonedelor

Știi acum foarte multe despre ce este Bitcoin, dar care este viitorul acestei monede? Multe persoane sunt îngrijorate cu privire la viitorul Bitcoin, date fiind conflictele cu autoritățile naționale, CEO și alți investitori care vorbesc în termeni negativi despre reputația ei. De unde vine acest criticism?

ce este bitcoin

În primul rând, este o monedă alternativă produsă în afara sistemului și cu origini suspicioase/misterioase. Bill Gates a declarat că ar paria împotriva Bitcoin, din lipsa unui produs tangibil. Însă, un articol publicat pe blogul Harvard Business School a sugerat că viitorul aparține blockchainului, nu neapărat monedelor virtuale.

Fanii monedelor alternative spun că monedele digitale vor exista întotdeauna datorită descentralizării și lipsei monitorizării din partea unei autorități. Deoarece puterea legii  poate investiga infracțiunile comise pe Internet pe baza altor factori, anonimatul specific Bitcoin nu prezintă o mare problemă, poate cu excepția evaziunii fiscale. Majoritatea țărilor încă impun raportarea veniturilor obținute din Bitcoin.

Indiferent însă, Bitcoin are foarte multe avantaje. Tranzacții internaționale gratuite, care imaginează o economie fără frontiere și în afara controlului băncilor centrale sau al guvernelor, sperie elitele. Dacă spunem că Bitcoin intimidează politicienii și pe super-bogați ar fi un eufemism proporțional cu potențialul de creștere pe piața criptomonedelor.

Ce este Bitcoin? Bitcoin a început ca un simplu experiment, dar s-a transformat într-un fenomen global, revoluționar, care poate amenința în prezent instituțiile financiare consacrate. Este o monedă convenabilă, sigură și tot mai populară în fiecare zi. În pofida a ceea ce spun pesimiștii despre viitorul său, Bitcoin și-a asigurat locul în istorie și sunt șanse ca nepoții tăi să o utilizeze ca monedă în mod curent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top