Portofel Virtual: Ghid Explicativ care te învață să-l Creezi

portofel virtual

„Obiectivul principal al site-ului BaniNinja este de a-i ajuta pe vizitatorii noștri să își îmbunătățească viața financiară. Lucrăm în parteneriat cu alte companii care împărtășesc aceeași viziune. Unele link-uri din postare pot fi ale partenerilor noștri. În acest fel, facem bani.”

Un portofel virtual este un element esențial pentru oricine este interesat de piața criptomonedelor, indiferent dacă este un utilizator normal, un broker sau investitor serios. La fel ca portofelul personal, un portofel virtual te ajută să stochezi monedele digitale într-o locație sigură și disponibilă în orice moment. Fără portofel – nu ai criptomonede.

În acest articol, îți vom arăta de ce ai nevoie de unul, ce opțiuni ai la dispoziție și cum să creezi unul. Am testat cele mai bune portofele pentru tine și vei ști exact care ți se potrivesc cel mai bine după ce vei termina de citit.

Ce este un Portofel Virtual?

Un portofel virtual este un loc sigur unde îți poți stoca criptomonedele precum Bitcoin, Litecoin și altele. Vei avea nevoie de un portofel pentru a putea opera cu criptomonedele de care ești interesat.

Pentru a efectua tranzacții de succes ai nevoie de o cheie publică și de una privată. O cheie privată reprezintă un șir lung de caractere alfanumerice care autorizează o tranzacție.

O altă funcție a sa este generarea unei chei publice pe care cealaltă persoană sau parte o folosește pentru a iniția o cerere de tranzacție.

Deținătorul criptomonedei își folosește apoi cheia privată pentru a autoriza tranzacția. După autorizare, tranzacția poate fi adăugată la un blockchain permanent.

Un portofel virtual este, astfel, utilizat pentru a-ți păstra cheile private în siguranță. Dacă pierzi sau uiți cheile private, pierzi accesul la criptomonede. Dacă accesul la criptomonede este piratat sau furat, atunci pierzi dreptul de proprietate asupra lor!

De ce ai nevoie de un portofel?

În afara faptului că portofelul este necesar pentru a primi orice criptomonedă de care ești interesat, se folosește și ca formă de securitate foarte similară unei bănci.

Spre deosebire de moneda fiduciară însă, cu portofelele virtuale este mai ușor să câștigi bani de acasă sau de oriunde te-ai afla. Nu este nevoie de un sediu de bancă unde să îți păstrezi monedele.

Deoarece criptomonedele operează într-un sistem descentralizat, ai nevoie de un portofel, ceea ce înseamnă că ai mai mult control asupra modului în care investiția ta este stocată și protejată.

Ai nevoie de un portofel și în următoarele cazuri:

În cele din urmă, cu ajutorul portofelului te asiguri că ai unde să îți plasezi veniturile dacă sau când primești criptomonede ca plată.

Așadar, ce tipuri de portofele există care te ajută să fii protejat? Care este cel mai bun tip de portofel criptomonede ? Să analizăm fiecare opțiune în detaliu…

portofel criptomonede

Diferitele tipuri de portofele

Un portofel virtual se încadrează în una din următoarele patru categorii:

Fiecare au caracteristici diferite referitoare la securitate și pot opera online și/sau offline în funcție de preferințele tale. Îți prezentăm în continuare pe scurt fiecare tip  și câteva recomandări pe care să le iei în considerare!

portofel virtual

Portofele Online (sau Hot)

Locație

Online

Autentificare
cu 2 factori

Optional

Opțiune de
recuperare

Optional

Risc

Atacuri

De obicei când începi să investighezi cum se cumpără criptomonede de orice tip, va trebui să creezi un portofel online pe care să îl folosești cu diferite metode de a obține venituri online.

Portofelele online operează în general ca un loc de listare a tranzacțiilor. Pot exista portofele online care pot fi utilizate pe mai multe platforme astfel încât să îți poți muta criptomonedele dintr-un portofel online într-un portofel offline pentru desktop.

Din motive de securitate, majoritatea prezintă caracteristica de autentificare cu 2 factori la alegere. Din toate aceste motive, portofelele online sunt o opțiune perfectă pentru tranzacții regulate.

Deși nu se întâmplă prea des, reține faptul că portofelele online sunt cele mai vulnerabile la atacuri și poți, astfel, pierde critpomonedele stocate într-un portofel online.

Dacă îți propui să cumperi și să investești în criptomonede pe bursă, îți recomandăm să investești într-un portofel offline sau hardware pe lângă un portofel online. În acest mod, poți stoca majoritatea criptomonedelor într-o locație sigură, păstrând într-un portofel online doar ce ai nevoie pentru cheltuieli.

Recomandări:

portofel virtual
Cea mai bună alegere: Coinbase

Coinbase este unul dintre cele mai bune și mai des utilizate portofele. Popularitatea sa se datorează mai multor motive: datorită interfeței sale, este ușor de utilizat și s-a dovedit a fi o opțiune foarte sigură pentru portofelele online.

Suportă diferite tipuri de criptomonede și oferă și acces la casa de schimb Coinbase. Astfel, este ușor să mutați tranzacțiile efectuate într-un portofel online.

portofel criptomonede
Coinpayments

Coinpayments este un portofel online versatil care poate stoca aproximativ 700 de criptomonede. O caracteristică atractivă pe care o oferă Coinpayments este faptul că poți achiziționa articole direct online și nu te limitează doar la tranzacții.

Este recunoscut și pentru nivelul de securitate și poate chiar opera ca un portofel mobil. Deși este un portofel online, datorită caracteristicii de aplicație mobilă portofel criptomonede Coinpayments este un hibrid interesant care poate fi accesat de oriunde.

despărțitor
portofel criptomonede

Portofele de tip software offline

Locație

Program informatic/Aplicație

Autentificare
cu 2 factori

Optional

Opțiune de
recuperare

Optional

Risc

Malware

Denumite și portofele desktop, acest tip de portofel virtual este de fapt un software care poate fi instalat pe calculator. Este considerat un portofel offline deoarece poți descărca criptomonedele de la casa de schimb sau din portofelul online în portofelul de tip software offline și îl poți utiliza fără o conexiune la internet. Nu trebuie atașat la o casă de schimb online pentru a funcționa.

În acest fel, cheile private pentru criptomonede vor fi stocate direct pe calculator ceea ce oferă un nivel mult mai ridicat de securitate. Deși calculatoarele pot fi supuse unor atacuri pirat, dacă portofelul de tip software nu este întotdeauna conectat la Internet această amenințare este mai mică.

portofel virtual

Reține însă faptul că în eventualitatea unei erori, unui atac de tip malware, dacă ți se strică sau fură calculatorul, atunci pierzi și portofelul de tip software.

Pentru a preveni aceste accidente, mai multe portofele de tip software asigură sisteme de recuperare astfel încât să îți poți recupera cheile private prin intermediul unui sistem de protocoale de securitate.

În plus, oferă și alte instrumente utile, precum tranzacționare din portofel și grafice live pentru a verifica cererea pe bursă pentru fiecare criptomonedă.

Recomandări:

portofel virtual
Cea mai bună alegere: Electrum

Acest portofel de tip software offline este compatibil cu toate sistemele de operare importante , precum Linux, Mac și Windows. Este un portofel rapid și ușor de utilizat pentru începători dar și pentru experți și oferă un nivel excelent de confidențialitate.

Probabil cea mai interesantă caracteristică a acestui portofel virtual este faptul că poate fi copiat pe un portofel hardware și suportă un proces de recuperare care oferă un plus  de securitate și protecție a criptomonedelor.

portofel criptomonede
Exodus

Exodus este un portofel offline des utilizat de începători care suportă și stocarea mai multor criptomonede. Fiind gratis de descărcat, este unul din motivele pentru care mulți începători aleg Exodus. Este ușor de utilizat și include elemente de securitate prin care îți poți proteja criptomonedele. 

portofel criptomonede
Jaxx

Jaxx este unul dintre cele mai bune portofele criptomonede multiple disponibile pe piață. Suportând toate criptomonedele mai des întâlnite, Jaxx oferă o caracteristică foarte profitabilă, respectiv posibilitatea de a converti între Bitcoin, Ether și alte criptomonede prin intermediul tehnologiei Shapeshift. Este o caracteristică foarte atrăgătoare pentru mulți dintre cei care caută o integrare ușoară a criptomonedelor.

De asemenea, Jaxx este disponibil pe multiple platforme Windows, Linux, Mac, Android și iOS, fiind mai ușor de accesat de pe calculator sau smartphone!

banner de știri recente
ProfitFarmers ne-a adus 10.000 Ron în doar câteva săptămâni.
Vrei să vezi cum poți câștiga și tu bani cu ProfitFarmers?
profitfarmers card de semnal
ProfitFarmers: O Modalitate Ușoară de a Face Bani Online.
Am Încercat Chiar Noi; Rezultatele?
Profit de 10.000 Ron. În mai puțin de 25 de minute pe zi.
Urmărește recenzia noastră video pentru a vedea cum poți face și tu bani
despărțitor
portofel virtual

Portofele Hardware

Locație

Dispozitiv de stocare offline

Autentificare
cu 2 factori

Optional

Opțiune de
recuperare

Optional

Risc

Pierdere/Furt

Pentru oricine își dorește să cumpere multe criptomonede diferite sau să dețină o criptomonedă populară precum Bitcoin, un portofel criptomonede hardware oferă câteva dintre cele mai bune elemente de accesibilitate și securitate. Un portofel hardware este un mic dispozitiv extern sau USB drive care poate fi conectat la calculator și utilizat pentru a stoca cheile private.

Fiind un dispozitiv extern, criptomonedele sunt stocate doar offline și, astfel, se reduce riscul compromiterii cheilor private. Se mai numește și cold storage (“stocare la rece”). Costă în jur de 400 RON, dar este una dintre cele mai bune opțiuni din punctul de vedere al securității.

Însă, portofelele hardware pot fi furate sau pierdute. Așadar, dacă cumperi un portofel hardware, păstrează-l într-un loc sigur astfel încât să nu îl pierzi. Dacă cumperi un portofel hardware, siguranța este foarte importantă! De asemenea, dacă nu ai grijă, portofelele hardware se pot și deteriora.

Recomandări:

portofel virtual
Cea mai bună alegere: Ledger Nano

Ledger Nano a fost în mod constant ales ca fiind cel mai bun portofel virtual de tip hardware disponibil. Are aproximativ aceeași dimensiune cu un USB drive cu un display care poate fi utilizat ca un nivel suplimentar de securitate. Poți alege autentificarea cu 2 factori, precum și un cod pin astfel încât tranzacțiile să fie confirmate de utilizator.

Hardware-ul intern este inviolabil, astfel încât drive-urile de stocare să nu poată fi deschise și extrase, fiind unul dintre cele mai sigure portofele hardware de pe piață.

portofel criptomonede
Trezor

Trezor este și el o alegere foarte des întâlnită pentru portofelele hardware. Poate fi mai sigur decât alte modele de Ledger Nano, dar este și puțin mai scump. Este compatibil cu câteva portofele offline pentru desktop, ceea ce înseamnă că poți utiliza Trezor ca opțiune de rezervă sau opțiune de recuperare.

portofel virtual
KeepKey

KeepKey este unul dintre portofelele hardware mai noi de pe piață. Are multe caracteristici comune cu Trezor și Ledger Nano, dar este ușor mai mare ca dimensiune față de celelalte două. Însă, nu lăsa ca acest lucru să te intimideze, deoarece are și un display mare care oferă câteva elemente de securitate diferite.

despărțitor
portofel criptomonede

Portofele de hârtie

Locație

Hârtie care poate fi scanată offline

Autentificare
cu 2 factori

Nu

Opțiune de
recuperare

Nu

Risc

Furt/Deteriorare

Ultima opțiune care este și cea mai sigură dintre toate este un portofel de hârtie. Un portofel de hârtie este de fapt un portofel imprimat care conține un cod cu care poți scana cheile tale private.

Unul dintre avantajele unui portofel de hârtie este faptul că este un portofel 100% offline, deci nu poate fi atacat sau afectat de malware. Poate dura câteva minute să creezi portofelul de hârtie și să îl printezi, dar rezultatul final este o opțiune remarcabilă pentru stocarea criptomonedelor ca investiție pe termen lung.

Dezavantajul este acela că portofelele de hârtie se distrug ușor dacă nu ai grijă. Îți recomandăm să laminezi sau sigilezi portofelul astfel încât să previi deteriorarea acestuia cu apă sau ruperea în alt mod.

Recomandări:

portofel virtual
Walletgenerator.net

Walletgenerator.net este un generator de portofele de hârtie care te ajută pas cu pas cu crearea propriului portofel de hârtie. Este recomandat ca portofel criptomonede multiplu, suportând în prezent 192 de monede. După ce intri pe pagină, urmează instrucțiunile și asigură-te că ai acces la o imprimantă pentru a putea imprima portofofelele!

despărțitor

Sfaturi referitoare la securitate: Cum păstrezi criptomonedele în siguranță

Desigur, siguranța unui portofel virtual este esențială când vine vorba de stocare. Fie că tranzacționezi criptomonede în mod constant sau încerci să câștigi un venit suplimentar, ia toate măsurile necesare pentru a-ți păstra criptomonedele în siguranță și sub controlul tău. Iată câteva sfaturi:

portofel criptomonede

Cel puțin unul

Se recomandă întotdeauna să ai mai multe portofele. Deși vei începe în general cu un portofel online, stochează întotdeauna criptomonedele neutilizate pe un alt portofel, mai sigur. Neavând cheile private pe o platformă online te asiguri împotriva atacurilor sau furturilor.

Dacă vei investi în criptomonede, creează un portofel offline, hardware sau de hârtie – sau chiar toate trei!

Securitate, Backup & Recuperare

Un alt lucru de reținut este faptul că trebuie să iei mereu toate măsurile de securitate în ceea ce privește portofelele. De exemplu, autentificarea cu 2 factori este obligatorie când creezi un portofel. Dacă un portofel oferă măsuri de securitate suplimentare, nu ezita. Asigură-te că ești singura persoană care știe cum să acceseze criptomonedele.

De asemenea, creează copii de rezervă. Dacă ai un portofel online, fă o copie de rezervă cu un portofel de tip software. Dacă ai un portofel software, fă o copie de rezervă cu un portofel hardware. Dacă portofelul online este atacat sau portofelul software este afectat de malware, copiile de rezervă te ajută să nu îți pierzi monedele digitale.

portofel criptomonede

Dacă ți se oferă opțiunea pentru un sistem de recuperare cu portofele offline și hardware, instalează programul. Nu uita, dacă se strică computerul sau portofelul hardware cade în apă, un sistem de recuperare te poate ajuta să ai din nou acces la criptomonede.

Fă tot ce îți stă în putere pentru a asigura protecția criptomonedelor.

Concluzii

Un portofel virtual nu este doar o cerință inițială, ci îți oferă și siguranță în ceea ce privește stocarea monedelor digitale. Indiferent dacă vrei să faci bani din criptomonede sau să le utilizezi pentru operațiuni de cumpărare sau vânzare, nu ai vrea să pierzi ceva valoros!

După ce te hotărăști asupra tipului de portofele, poți începe să le umpli cu criptomonede la alegere iar noi te ajutăm cu următoarele ghiduri:

criptomonede
Cumpără Bitcoin
criptomonede
Cumpără Litecoin
criptomonede
Cumpără Ripple
criptomonede
Cumpără Ethereum
criptomonede
Cumpără Monero

Deși vei începe cel mai probabil cu un portofel virtual online, recomandarea noastră este ca, ulterior, să iei în considerare investiția într-un portofel software, un portofel hardware sau un portofel de hârtie. Toate aceste opțiuni oferă niveluri excelente de securitate pentru criptomonede dar au și diferite avantaje și dezavantaje. După ce ai citit acest articol, ești pregătit să decizi ce ți se potrivește cel mai bine ție și obiectivelor tale în lumea criptomonedelor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll to Top