Fă bani cu propria ta aplicaţie

cum sa faci o aplicatie

Dificultate:

cum sa faci bani repede

Angajament ca timp:

bani rapid

Câștiguri potențiale:

cum sa faci bani usor

Plata potențială pe oră

lei

BaniNinja score:

O metodă dificilă prin care să faci bani, dar care are mult potenţial.

În realitate, nu ai niciun motiv pentru care să nu intri pe piaţa aplicaţiilor, cu sau fără abilităţi tehnologice şi să nu câştigi nişte bani din asta.

Citeşte ghidul BaniNinja.ro ca să începi lucrul la propria ta aplicaţie aici.

Dezvoltarea conceptului

cum sa faci o aplicatie

Primul pas din drumul tău către o aplicaţie profitabilă este o idee grozavă. Începe gândindu-te la ce tip de aplicaţie ţi-ar plăcea. Există şansa ca mulţi oameni să aibă nevoie de exact acest tip de aplicaţie. Spre exemplu, ai putea lua în considerare zona în care locuieşti. Dacă trăieşti într-un oraş care atrage turişti, posibilităţile sunt infinite.

Poţi, de asemenea, să iei în considerare interesele tale personale.. Poate eşti un pasionat de cafea şi ai descoperit câteva locuri foarte bune din toată lumea. Dacă ăsta e cazul, de ce să nu îţi transformi cunoştinţele într-o aplicaţie ghid care să ajute şi alţi pasionaţi de cafea?

Destule aplicaţii nu sunt centrate pe o localitate anume, însă sunt în vârful listelor. Probabil cunoşti multe dintre ele: Temple Run, Draw Something, Minecraft….

Aplicațiile de tip joc tind să facă mai mulți bani decât alte tipuri, deoarece oamenii au tendința să plătească mai mult pentru acestea. Jocurile ce devin populare în anumite cercuri sociale se vor răspândi cel mai ușor. Multe aplicații câștigă popularitate doar prin intermediul cuvântului.

Nu renunța dacă ai găsit în app store ceva ce seamănă cu ideea ta. Acesta este punctul în care trebuie să gândeşti în afara cutiei. Ce are aplicaţia ta şi alte aplicaţii nu oferă? Poate tu colectezi feedback personal de la proprietarii cafenelelor, oferi informaţii despre ce este special la o anumită cafenea sau despre ce cafea ar trebui încercată undeva.

Încearcă să dezvolţi o idee care nu are prea multă competiţie. Cu toate acestea, dacă nu mai ai alte idei, poţi să arunci o privire la aplicaţiile populare şi să te gândeşti dacă ai putea face ceva care să îmbunătăţească conceptul.

Aici sunt câteva lucruri pe care să le ai în vedere pe măsură ce îţi dezvolţi conceptul:

 • Plănuieşti să dezvolţi aplicaţia singur sau ai resursele necesare pentru a angaja o echipă care să te ajute?
 • Care este publicul ţintă al aplicaţiei?
 • Aplicaţia ta va necesita gestionare zilnică?
 • Aplicaţia ta e construită în baza unei companii existente sau este independentă?
 • Cat plănuieşti să ceri pentru aplicaţie?
 • Vrei ca aplicaţia ta să devină o slujbă cu normă întreagă sau ai prefera să fie un proiect secundar?
 • Pe ce website-uri ar trebui publicată aplicaţia ta?

Tipuri de aplicaţii

Există multe tipuri de aplicaţii. Aici sunt câteva dintre cele mai populare:

 • Jocuri (Word With Friends, Draw Something)
 • Călătorie (TripAdvisor)
 • Reţele de socializare (Facebook, Twitter)
 • Ştiri (BBC, DR)
 • Muzică (Spotify, TDC play)
 • Fotografii (Instagram)
 • Video (Vine)
 • Unelte (Google Translate, Flash Light)

Dezvoltare

Acum că te-ai decis asupra unei idei, tot ceea ce trebuie să faci este să o dezvolţi. Presupunem că și tu, la fel ca mulţi alţii, ai foarte puţină experienţă în programare. Nu trebuie să te descurajezi! Ai foarte multe opţiuni pentru a începe!

Există metoda scumpă, dar foarte convenabilă, de a angaja un profesionist care să îţi dezvolte aplicaţia. Pe website-uri ca AppBooker poţi să selectezi diferite filtre, spre exemplu dacă aplicaţia ta este pentru o companie sau un proiect de freelancing, nivelul bugetului alocat etc. Apoi AppBooker îţi propune o listă de dezvoltatori care se potrivesc nevoilor tale. Când dai click pe lista de dezvoltatori, le poţi vedea clienţii şi tipurile de aplicaţii în care se specializează.

Un alt site bun este The App Developers. Aici, poţi alege dacă dezvolţi o aplicaţie în calitate de individ, companie sau agenţie. Ei dezvoltă aplicaţii pentru telefoane, tablete şi computere. Pentru informaţii despre preţ, trebuie să trimiţi o descriere detaliată a aplicaţiei pe care o doreşti, după care ei vor răspunde cu un posibil preţ. După cum vom menţiona în continuare, preţul aplicaţiei tale depinde foarte mult de complexitatea design-ului.

Aici sunt unele dintre cele mai frecvente întrebări când cauţi un dezvoltator:

 • Cat de mult taxează?
 • Pentru cine au mai lucrat?
 • Sunt aplicaţiile lor populare?
 • Vei dobândi drepturi complete de proprietate asupra aplicaţiei când va fi gata?
 • Au abilităţile necesare pentru a-ţi realiza ideea?
 • Lucrează atât în iOS, cât şi în Android, etc.?

Costul

Trebuie să cheltui bani pentru a face bani. Sau aşa se spune, în orice caz. Zicala nu se aplică însă de fiecare dată în lumea aplicațiilor. Pentru moment, să presupunem că ai decis să angajezi pe cineva care să-ţi dezvolte aplicaţia.

În funcţie de aplicaţia pe care vrei să o dezvolţi, preţul este între 4 000 lei şi 1 500 000 lei. Bineînţeles că aceaste sume par imense, dar trebuie să ai în vedere faptul că aplicaţia potrivită îţi va returna banii destul de repede. Mai mult, aplicaţiile jocuri care sunt cele mai scumpe de dezvoltat sunt întotdeauna în vârful topurilor.

Bineînțeles că vei întâlni dezvoltatori care oferă contracte all-inclusive pentru 6000 lei. Ai grijă la astfel de contracte, pentru că și în acest caz se aplică zicala „Primești atât cât plătești”. Noi considerăm că este mai bine să plătești în plus pentru un produs de calitate, de care vei fi mândru mai târziu. De ce să irosești 6000 lei pe o aplicație pe care nu o va cumpăra nimeni?

Dacă ești capabil să creezi conținutul aplicației singur (cum ar fi partea de structură și de grafică), vei putea să mai reduci din costuri. O altă modalitate prin care poți micșora costurile este să oferi dezvoltatorului o parte din profiturile aplicației. Cu toate acestea, dezvoltatorii vor fi rareori de acord cu astfel de termeni, dacă nu cred cu tărie în ideea ta. Desigur, dacă alegi totuși această variantă, va trebui să fii pregătit, întrucât vor exista consecințe asupra câștigurilor tale viitoare.

Dacă ai vrea nişte extensii speciale cum ar fi GPS sau abilitatea de a distribui pe diverse reţele de socializare, acestea te vor costa în general cam 4000 lei  sau mai mult.

Vânzarea aplicaţiei tale prin Apple te costă cam 500 lei pe an. Aceştia sunt bani bine cheltuiţi deoarece aplicaţia va avea acces la o mulţime de utilizatori, lucru care îţi garantează un anume venit.

Cât de mult poţi câştiga?

Deoarece câştigurile tale depind în totalitate de popularitatea aplicaţiei şi de cât alegi să taxezi pentru ea, calcularea precisă a salariului ca proprietar de aplicaţie este foarte dificilă. Dacă nu eşti sigur că tu eşti următorul Mark Zuckerberg, ar fi bine să nu-ţi dai demisia de la job-ul tău curent încă. Website-ul GigaOM Pro a condus un studiiu ce arată că jumătate din subiecţii lor au câştigat mai puţin de 2500 lei pe lună. Insuficienţi pentru un trai decent, însă o sumă drăguţă de bani de buzunar.

Sau poate vei inventa următorul Angry Birds şi vei câştiga peste 6,5 milioane – pe lună!

Pentru a scoate cât mai mult din aplicaţia ta, ține cont de următoarele sfaturi:

 • Asigură-te că vizezi o audienţă mare şi nu o nişă mică
 • Începe de jos şi lucrează de acolo
 • Ţine evidenţa aplicaţiilor care sunt în top
 • În prezent, este mai uşor să faci bani repede cu aplicații iOS
 • Roagă-ţi prietenii şi familia să evalueze şi să lase un comentariu pentru aplicaţie
 • Gândeşte-te să faci o versiune iPad a aplicaţiei
 • Dacă aplicaţia ta e creată în baza unei companii existente, fă-i multă publicitate pe website-ul tău şi/sau pe reţelele de socializare

Când vinzi pe App Store, Apple ia 30% din profituri, în timp ce restul vor fi transferate direct în contul tău în fiecare lună.

Ai putea face o aplicaţie gratuită în care profitul tău să provină din reclame sau în care utilizatorii au opţiunea de a plăti pentru beneficii în cadrul jocului. În prezent, aceasta poate fi o cale bună de a-ţi iniţia aplicaţia şi de a o lansa pe piaţă.

Cum să-ţi faci propria aplicaţie

Şi ce dacă nu ai banii necesari pentru angajarea unui profesionist? Nu te îngrijora, încă există o mulţime de moduri prin care să faci treaba şi singur. Sau poate vrei doar să explorezi ideea înainte de a angaja un profesionist? Indiferent de motiv, pe următoarele website-uri, ai opţiunea de a dezvolta aplicaţii gratuit.