Fă bani din freelancing

Fă bani din freelancing

Dificultate:

cum sa faci bani repede

Angajament ca timp:

bani rapid

Câștiguri potențiale:

cum sa faci bani usor

Plata potențială pe oră

lei

BaniNinja score:

O metodă solicitantă, dar bună de a face bani de la BaniNinja.ro.

Pentru scriitori, designeri şi dezvoltatori IT, experienţa este esenţială pentru obţinerea celor mai bune slujbe. Din nefericire, experiența vine sub forma internshipurilor neplătite, job-urilor nesatisfăcătoare, sau orelor de lucru imposibile. Există însă o cale prin care poţi câştiga experienţă şi face bani în acelaşi timp: freelancing.

Freelancing-ul este grozav pentru a-ţi eleva CV-ul şi spre deosebire de alte joburi de început, tu îţi vei stabili orele de lucru. Mai mult, cu proiectul potrivit, vei avea oportunitatea de a avea un venit mult mai substanţial făcând freelancing.

Aşadar, în ce domenii poţi face freelancing?

Aceasta este probabil cel mai uşor şi mai evident tip de freelancing, dacă ai abilităţi lingvistice.

Asta include multe tipuri diferite de job-uri. Ai putea fi rugat să scrii articole, să scrii cărţi întregi pentru altcineva, să scrii descrieri de produse pentru magazine online sau să creezi postări pe diverse reţele de socializare.

Mai mult, dacă ştii o limbă străină, traducerile reprezintă o altă opţiune evidentă. Mai ales dacă este o altă limbă în afară de engleză, din moment ce competiţia în acest caz poate fi mai puţin dură.

Freelancing-ul din lucrul cu texte este pentru oameni care au gramatica bine pusă la punct şi cărora le place să înveţe lucruri noi – indiferent de cât de nesemnificative sunt ele. Bineînţeles că nu ştii niciodată subiectul textelor tale, aşadar ai putea în același timp să îţi îmbunătăţeşti pachetul de cunoştinţe despre mâncarea pentru câini sau opţiuni binare.

Acest domeniu necesită multă creativitate din partea ta, însă şi echipamentul necesar pentru design digital (deoarece e puţin probabil să îţi întâlneşti clienţii față în faţă).

Ca freelancer în design grafic, vei putea proiecta logo-uri pentru companii nou înfiinţate, filme animate, prezentări PowerPoint sau poate chiar reclame pentru ziare sau magazine.

Programatorii sunt creierele din spatele tehnologiei informaţionale pe care o folosim zilnic. Ei se ocupă de programarea website-urilor şi aplicațiilor, pentru a fi cât mai eficiente şi uşor de utilizat, ceea ce necesită adesea şiruri lungi de cod.

Pe lângă programarea în sine, poţi oferi, de asemenea, şi suport IT. Acesta implică, de obicei, optimizarea pentru motoare de căutare a conţinutului oferit de companii pentru a fi mai vizibil clienţilor. Analiza statistică şi administrarea bazelor de date sunt alte slujbe comune de freelancing din acest domeniu.

Acesta e un job popular în industria de freelancing, aşa că fii pregătit pentru o competiţie majoră! Una dintre sarcinile obişnuite este transcripţia, unde tu transpui în format scris înregistrări sau conversaţii, interviuri, sau altele.

Poţi, de asemenea, să lucrezi ca asistent personal part-time, lucrând de acasă pentru a ţine evidenţa întâlnirilor angajatorului tău, pentru a prelua telefoane, a stabili aranjamentele necesare unei călătorii, sau pentru a face cercetare.

Avantajele şi dezavantajele lucrului de tip freelancing

 • F: Ești propriul tău şef şi poţi să-ţi stabileşti orele de lucru în concordanță cu nevoile tale.
 • U: Cu toate acestea, este nevoie de multă disciplină pentru a nu dormi încă o oră dimineaţa sau pentru a înlocui munca cu acel ultim episod din Game of Thrones.
 • F: Tu decizi când să iei o pauză, oferindu-ţi astfel opţiunea de a ieşi cu prietenii.
 • U: Cu toate acestea, chiar dacă nu eşti stresat de un şef nervos, tot ai clienţi de care să te ocupi. Nu te lăsa distras prea mult, altfel vei rata termenul limită.
 • F: Tu decizi ce joburi să iei şi pe care să le refuzi. Dacă ţi se oferă un job care este prea complex sau care nu plăteşte suficient, ai tot dreptul să îl refuzi.
 • U: Cu toate acestea, reţine faptul că există multă competiţie pentru job-urile grozave, aşa că nu poţi fi prea pretenţios.
 • F: Freelancerii lucrează cu oameni din toată lumea.
 • U: Cu toate acestea, există riscul de a fi nevoit să vorbeşti cu clienţii la ora 3 dimineaţa, dacă lucrezi cu oameni din Australia sau Statele Unite.
 • F: Daca ţi-ai construit o reputaţie bună, ai şansa să câştigi mai mult.
 • U: Cu toate acestea, trebuie să trăieşti cu un venit instabil şi să fii dispus să te ocupi singur de taxe.

Dacă, în calitate de freelancer, vrei să eviţi suprasolicitarea în faţa computerului de acasă, ar fi o idee bună să schimbi peisajul din când în când. Ai putea să îţi împarţi munca în bucăţi de care să te ocupi ca mai apoi să te duci într-o bibliotecă, o cafenea sau oriunde altundeva unde este linişte ca să poţi lucra. Să sperăm că în acest mod, vei putea să îţi menţii nivelul de energie şi de creativitate foarte sus.

Ce poţi câştiga?

Fă bani din freelancing

Ca freelancer, ai două opţiuni de plată – poţi să taxezi la oră sau poţi să taxezi pentru fiecare proiect în parte.

Din nefericire, ca freelancer pe internet concurezi cu oameni din toată lumea şi poate fi dificil, dacă nu chiar imposibil, să concurezi cu preţurile oferite de oamenii din ţările în curs de dezvoltare. Aşadar, pentru a obţine un venit de pe urma căruia să poţi supravieţui în România, va trebui să convingi oamenii prin reclama ta că tu eşti cel mai potrivit pentru job.

Înainte de a-i prezneta o ofertă unui posibil client, gândeşte-te la detalii – cât de mult va dura şi cât vrei să câştigi pe oră?

Dacă ai abilităţi excepţionale într-un anumit domeniu, vei putea să stabileşti un preţ mai mare. Însă, fii realist! Nu vrei să îţi sperii clienţii cu preţuri care sunt complet exagerate. E o idee bună să verifici piaţa şi să vezi cât cer alţii pentru aproximativ aceeaşi cantitate de muncă.

Să ai în vedere faptul că agenţiile de freelancing îţi vor lua o parte din profituri în schimbul găsirii clienților. Prin urmare, trebuie să te interesezi de aceste taxe şi să le adaugi preţului oferit clientului. Nu accepta niciodată să nu utilizezi agenţia de freelancing, deoarece va fi mai uşor pentru client să evite plata după ce primeşte produsul.

5 siteuri de freelancing prin care să începi

Câteva site-uri ajută freelancerii şi clienţii să se găsească reciproc. Unele acoperă o gamă largă de servicii, în timp ce altele sunt mai specializate într-un anumit domeniu.  BaniNinja.ro a găsit 5 care merită cu siguranţă încercate.

Acest site este considerat a fi unul dintre cele mai mari site-uri de freelancing şi are câteva mii de utilizatori. Design-ul este prietenos şi îţi oferă multe informaţii despre tipul fiecărui job. Competiţia de pe această pagină poate fi dură, mai ales când încerci să obţii primul tău job, însă odată ce ai avut câţiva clienţi care ţi-au lăsat recenzii pozitive, profilul tău va fi în curând mult mai convingător.

Avantaje: Pagina are un sistem de siguranţă care forţează clientul să plătească înainte de a începe lucrul. Banii sunt blocaţi pe site până ce îţi livrezi munca şi vor fi trimişi doar după ce ambele părţi cad de acord. La momentul eliberării banilor, website-ul taxează 8,75% sub formă de comision.

Dezavantaje: Unii clienţi se aşteaptă la o cantitate foarte mare de muncă pentru o sumă nerealistă de bani. Pur şi simplu ignoră aceste oferte şi acordă atenţie muncii tale.

Acest site înfiinţat în anul 2003 se concentrează pe muncă plătită la oră. Acest lucru poate fi un adevărat avantaj dacă nu eşti sigur de cât îţi va lua deoarece te poţi baza întotdeauna pe faptul că vei fi plătit pentru orele depuse în cadrul proiectului.

De când a fost lansat website-ul, au fost create peste 3,6 milioane de joburi, aşadar poţi găsi suficiente oferte de muncă.

Avantaje: Vei fi plătit pentru toată munca depusă.

Dezavantaje: oDesk are comisioane mari, aşadar fii pregătit să dai înapoi 10% din tot ce câştigi.

Acest site uşor de utilizat îţi permite să te autentifici cu profilul de Facebook. În acest punct, ai opţiunea de a-ţi introduce 20 de abilităţi pe care site-ul le va utiliza pentru a-ţi selecţiona job-uri potrivite.

Avantaje: Spre deosebire de alte site-uri de freelancing, la freelancer.co.uk, ai oportunitatea de a vedea cât oferă ceilalţi pentru un job, iar tu vei putea fi prin urmare, mai competitiv.

Dezavantaje: taxe uriaşe! De fiecare dată când completezi un job, website-ul ia 13% din ceea ce ai câştigat.

Un site britanic, unde poţi vedea exact cât este dispus clentul să plătească pentru fiecare job. Mai mult, nu este neobişnuit să găseşti job-uri foarte bine plătite.

Avantaje: Datorită modului de funcţionare al sistemului lor de taxe, tu plătești 15% din primele 175 de lire pe care le câştigi în fiecare lună. După asta, site-ul taxează doar 3,5% din câştigurile următoare. Asta chiar te-ar putea motiva să iei câteva job-uri în plus.

Dezavantaje: Spre deosebire de alte site-uri unde aplici pentru job-uri imediat ce ţi-ai creat profilul, la PeoplePerHour trebuie să completezi şi un formular de aplicare.

Ultima pagină ce merită menţionată este Fiverr. Această pagină este uşor diferită şi oferă destule oportunităţi de a fi creativ. În mare, conceptul e oferirea unui serviciu pentru 5$. Câteva exemple ar fi.

 • Voi face un trailer de film pentru 5$
 • Voi face o dublare de 100 de cuvinte în suedeză pentru 5$
 • Voi traduce 500 de cuvinte din engleză în daneză pentru 5$

Acesta este locul pentru mai multe job-uri alternative, aşadar poţi căuta inspiraţie pe site înainte de a-ţi crea propriile oferte.

Cel mai bine este să îţi oferi serviciile pentru 5$ şi apoi să mai adaugi taxe pentru mai multă muncă. Spre exemplu, dacă oferi o dublare de 100 de cuvinte pentru 5$, preţul va fi bineînţeles 10$ pentru 200 de cuvinte, etc.

Avantaje: Acest site îţi permite să fii foarte creativ.

Dezavantaje: Din moment ce comisionul este un uimitor 20%, dacă ceri 5$, doar 4 vor ajunge în contul tău.

5 sfaturi pentru un profil bun

Pe lângă aplicaţiile individuale pe care le trimiţi potenţialilor clienţi, tu va trebui, de asemenea, să te asiguri că ai un profil primitor. Pe profilul tău, clienţii vor găsi o introducere, comentarii de la clienţi anteriori şi poate unele mostre ale muncii tale.

Acordă-ţi suficient timp ca să creezi un profil convingător! Profilul tău va însemna adesea mai mult pentru client decât aplicaţia ta.

Spre deosebire de multe alte locuri, în acest caz nu ar trebui să fii modest. Prezintă-ţi toţi angajatorii şi proiectele anterioare – nimic nu este prea nesemnificativ pentru a fi inclus. Dacă ai recomandări de la angajatori anteriori, nu ezita să citezi cele mai bune părţi.

La începutul carierei tale de freelancer, este foarte important să te aisguri că clientul lasă o recenzie a muncii tale după fiecare job. Cel mai dificil este să obţii job-uri în primele săptămâni, însă odată ce ai câteva recenzii de 5 stele, ar trebui să fie mai uşor.

Desigur, este irelevant din punct de vedere profesional faptul că eşti un pianist talentat sau că ai alergat un maraton, însă e bine să menţionezi aceste lucruri oricum. Majoritatea clienţilor vor aprecia puţină personalitate, iar asta nu poate fi prea rău.

Din moment ce nu îţi vei întâlni majoritatea clienţilor (cel mai probabil niciunul) în persoană, poate fi dificil pentru ei să îţi verifice legitimitatea. Din fericire, majoritatea site-urilor de freelancing se ocupă de acest aspect verificându-ţi calificările şi locaţia. Odată ce ai făcut asta, vei primi un semn de bifat mare şi gras lângă profilul tău care fără îndoială dă bine printre clienţii tăi. Ar trebui de asemenea să iei în considerare participarea la teste din domeniul tău de freelancing, cum ar fi un test de 40 de minute despre Photoshop, abilităţile tale de programare, editare sau ortografie. După ce ai dat testul, rezultatele vor apărea pe profilul tău – şi, cine ştie, poate chiar vei obţine un scor maxim?

Având în vedere multitudinea de profile prin care trec cumpărătorii, nu ar trebui să scrii o autobiografie completă. Bineînţeles că trebuie să incluzi orice este relevant, însă pe scurt, pentru a oferi cumpărătorului o privire de ansamblu rapidă.

Un ultim lucru pe care nu ar trebui să îl uiţi când îţi creezi profilul, este să verifici greşelile. Mai ales dacă intenţionezi să lucrezi cu texte, importanța eliminării erorilor stupide de ortografie, gramatică, etc., nu poate fi supraestimată. Pur şi simplu nu arată bine! Aşadar dă-i drumul şi mai verifică totul încă o dată înainte de a apăsa ‘salvează’.

Obţine job-ul

Hai creato un profilo, limitato il tuo settore come freelance e hai qualche idea per farti pagare per il tuo lavoro. Ma ora che fare? Come potrai essere tu e nessun altro ad ottenere lavoro? Qui ci sono quattro modi per avere successo.

IIn genere, un profilo gratuito consentirà solo di inviare un numero limitato di richieste ogni mese.; va da sé che più richieste invii, maggiore è la probabilità di ottenere un posto di lavoro. Verifica quanto costa un aggiornamento del proprio profilo – sicuramente varrá la pena l’investimento.

Scegli lavori con una descrizione lunga e dettagliata – questo ti consentirá di scrivere una candidatura con un tocco personale, in cui dimostri che ti sei preoccupato di aver letto e compreso i dettagli del lavoro. Per favore, non esitate a fare domande se qualcosa non ti è chiaro, nche questo dimostra impegno ed interesse.

Hai la possibilità di pagare un € 1.5 extra per spostare la candidatura in cima alla lista. Questa può essere una buona idea, nel caso di un lavoroche desideri, quindi la candidatura non sarà sepolta sotto le altre. Statisticamente, queste candidature vengono scelte più spesso delle altre., in modo che il denaro risulterá spesso essere ben speso.

La cosa piú inaccettabile è quella di creare una candidatura standard da inviare a tutti. Gli acquirenti possono facilmente individuare una candidature generica da quella personale, il che otterrá sempre bassa priorità. Pertanto, prenditi del tempo prima per rivedere l’annuncio, e poi per scrivere una candidatura personale. Gli acquirenti apprezzano l’impegno e il tocco personale!

Obţine job-ul

Ai creat un profil, ţi-ai restrâns domeniile de freelancing şi ţi-ai format o idee privind preţul pe care ar trebui să îl pui pe munca ta. Şi acum, ce? Cum de vei fi TU şi nu altcineva cel care va primi job-ul? Aici sunt patru modalităţi de a face impresie.

În general, un profil gratuit îţi va permite să trimiţi doar un anumit număr de aplicaţii pe lună. Este evident că un număr mai mare de aplicaţii îţi va mări şansă de a obţine un job. Aşadar verifică preţul îmbunatăţirii profilului tău – în cele mai multe cazuri, se va merita investiţia.

Alege job-urile cu o descriere lungă şi detaliată – acest lucru îţi permite să scrii o aplicaţie personală în care să arăţi că ai citit cu atenţie şi ai înţeles aspectele job-ului. Te rog, nu ezita să pui întrebări dacă ceva îţi este neclar. Acest lucru arată devotament şi interes.

Ai opţiunea de a plăti 7 lei în plus pentru a-ţi urca aplicaţia în vârful listei. Asta ar putea fi o idee bună în cazul unui job mult dorit pentru ca aplicația ta să nu fie îngropată printre celelalte. Statistic, aceste aplicaţii sunt alese mult mai des decât celelalte, aşadar banii vor fi adesea bine cheltuiţi.

Cea mai mare greșeală pe care o poţi face este să scrii o aplicaţie standard pe care să o trimiţi tuturor. Cumpărătorii pot detecta cu uşurinţă dacă o aplicaţie este standard sau personalizată, iar acestea vor avea întotdeauna o prioritate scăzută. Prin urmare, utilizează-ţi timpul pentru a evalua anunţul mai întâi şi apoi scrie o aplicaţie personală. Cumpărătorii apreciază dedicarea şi caracterul personal!

Opţiunile tale de plată

Odată ce ţi-ai făcut treaba, bineînţeles că trebuie să fii plătit. Există câteva opţiuni pentru a face asta, fiecare cu propriile avantaje şi dezavantaje:

Este uşor şi rapid, însă din nefericire, plăteşti pentru schimbul din dolari în lei. Tot va fi cea mai bună opţiune însă, din moment ce este 100 % sigur şi uşor de utilizat.

Unele site-uri oferă un transfer direct în contul tău bancar. Asta pare uşor, dar verifică întotdeauna ce taxe vor fi pentru o tranzacţie – poate deveni scump foarte repede!

Pe lângă nesiguranţa asociată cu trimiterea banilor prin poştă, poate dura foarte mult să primeşti un cec trimis din Statele Unite sau Australia în România. Mai mult, va trebui să mergi la bancă pentru a depozita banii în contul tău. În mare – atât nesigur, cât şi încet!

Greşeli pe care ar trebui să le eviţi şi lucruri pe care să le ai în vedere

Ca freelancer, bineînţeles că nu eşti scutit de taxe, așadar dacă nu eşti un geniu când vine vorba de acte, ar putea fi un moment bun să ceri sfatul unui contabil.

Majoritatea site-urilor de freelancing au un sistem prin care asigură plata, dar tot ar trebui să fii atent la înţelegerea făcută: despre ce este job-ul, mai exact? Cât de mult va dura? Cât vei câştiga de pe urma acestui job? Asigură-te că eşti întotdeauna 100% sigur de aceste trei lucruri înainte de a începe un job.

Desigur că asta pare evident, însă există joburi care sunt la limita dintre legal şi ilegal. Dacă ai dubii, e mai bine să refuzi decât să intri în alte probleme.

Deşi ar putea părea corect să îţi trimiţi o mică “mostră” a muncii tale, acest lucru nu este permis pe multe dintre site-uri. În schimb, oferă-te să faci un “job de probă” care să nu fie foarte dificil sau foarte scump, după care clientul va putea decide dacă doreşte să continue colaborarea cu tine.

Ai putea întâlni oferte în care să primeşti o parte din profiturile site-ului unui client ca plată. Nu accepta niciodată acest tip de ofertă! În 99% din cazuri este doar o înşelătorie şi nu-i vei putea găsi după ce îţi termini treaba.

Ai primit un job cu un salariu decent? Atunci de ce să nu-i oferi clientului o reducere de 5 sau 10% la următorul job, dacă te angajează din nou într-o săptămână? Cumpărătorii iubesc o afacere bună, iar asta te scuteşte de efortul căutării unui job nou. Pe lângă asta, asigură-te întotdeauna că toţi clienţii îţi lasă o recenzie pozitivă după ce ai terminat un job deoarece vei obţine mai uşor clienţi mai târziu.

Mai ales în cazul unui e-book sau a unor design-uri, a-ţi pune numele pe proiect este foarte important pentru reputaţia ta. Însă clientul păstrează drepturile de autor asupra muncii tale şi doar câţiva îţi vor permite să îţi pui numele pe produs – însă nu strică să încerci!

Deoarece nu îţi vei întâlni clienţii fata în faţă, Skype şi Dropbox sunt unelte esenţiale pentru împărţirea documentelor şi pentru comunicarea cu clienţii. Extensia Pamela pentru Skype îţi permite să înregistrezi şi să salvezi conversaţiile pentru a fi utilizate mai târziu. Dacă devii un freelancer serios, uneltele Trello şi Basecamp vor fi, de asemenea, importante.

Dacă ai parcurs întregul ghid, ar trebui să fii bine pregătit pentru a-ţi începe aventura de freelancer. Baftă!