Cum poți face bani din scris: cele mai bune 3 Metode

face bani scris online

„Obiectivul principal al site-ului BaniNinja este de a-i ajuta pe vizitatorii noștri să își îmbunătățească viața financiară. Lucrăm în parteneriat cu alte companii care împărtășesc aceeași viziune. Unele link-uri din postare pot fi ale partenerilor noștri. În acest fel, facem bani.”

Cine face bani din scris? Să recunoaștem: Dacă ești la început de drum ca autor, te simți probabil puțin pierdut. Cum găsești cele mai bine plătite locuri de muncă online care implica scrisul? Cum poți  găsi clienți? Cum poți de fapt să faci bani din ceea ce scrii? Sunt atât de multe întrebări când vrei să devii un scriitor freelancer, dar acesta este un lucru bun! De ce? Pentru că – dacă ești dispus să depui efortul – există oportunități aproape infinite de a face bani online ca freelancer care scrie!

Și nici nu trebuie să fii următoarea  JK Rowling ca să faci bani din freelancing când vine vorba de scris. Dacă poți scrie coerent și poți transpune ideile pe care vrei să le comunici în cuvinte ușor de înțeles, poți deveni un scriitor freelancer. Un avantaj în plus, este că poți lucra de acasă sau de oriunde altundeva dorești, ceea ce îți oferă foarte multă libertate.

În acest articol, vom explora cele mai bune trei metode să faci bani din scris online:

scrierea de texte în calitate de freelancer
Scrierea de texte în calitate de freelancer
autor kindle
Autor Kindle
blogul ca formă de câștig
Blogul ca formă de câștig

Vom puncta și câteva întrebări pe care le-ai putea avea ca scriitor independent.
Să începem:

1 Scrierea de texte în calitate de freelancer

Ca scriitor independent, există multe variante excelente de scris pe care le poți aborda. De exemplu, poți începe să scrii pentru firme care au nevoie de conținut web, fie prin scrierea de articole sau texte de vânzare.

Acestea sunt și cele mai comune și mai căutate proiecte de scris de pe piață. De fapt, dacă te întrebi cum poți face bani din scris, recomandarea noastră pentru toți scriitorii independenți este să înceapă cu oricare dintre acestea sau chiar cu amândouă.

De ce facem această recomandare? Din 3 motive:

Pasul

01

Creează-ți o prezență online

Nu contează cât de bine scrii: dacă nimeni nu știe de existența ta, atunci nu poți face bani. De aceea, pentru început, trebuie să îți creezi o oarecare prezență pe web.

Aceasta poate fi sub forma unui website personal sau chiar a unui profil pe website-urile de freelancing, precum Upwork, Fiverr, sau Guru. Noi le recomandăm pe ambele, atât un website personal cât și profiluri pe platformele de freelancing.

Un site îți permite:

publică conținut propriu
Să publici propriul conținut
pagina de profil
Să creezi o pagină de profil proprie
vinde-ti serviciile
Să îți vinzi serviciile eficient potențialilor clienți
hub de comunicare
Să beneficiezi de un hub de comunicare pentru ca potențialii clienți să ajungă la tine.

Propriul tău colț pe internet va face minuni pentru afacerea ta!

Pasul

02

Alege între copywriting și scrierea de articole

alege-ti continutul

Acum că ai propria prezență pe web, trebuie să decizi asupra ceea ce îți dorești, copywriting sau scrierea de articole. Sigur, le poți face pe ambele la început. Dar pe termen lung, vei dori să te specializezi pe o nișă pentru că îți poți perfecționa competențele, oferindu-le astfel clienților conținut mai bun și, desigur, fiind plătit mai bine pentru asta.

Scrierea de articole

Presupune în general scrierea de conținut care nu este legat de vânzări pe website-uri. Articolele sunt în general informative și educaționale, precum articolul pe care îl citești chiar acum.

Aproape toate website-urile care își doresc să genereze trafic au nevoie de servicii de scriere de articole, deoarece nevoia de conținut este foarte reală pentru orice afacere serioasă. Celălalt lucru bun este faptul că, în general, poți crea aceste articole foarte repede.

Scrierea de articole este una dintre cele mai ușoare metode de a face bani online, fiind întrecută doar de rapiditatea și ușurința de a face bani din sondaje plătite.

Însă, este plătită mult mai puțin decât copywriting-ul per lucrare. De obicei, autorii de articole câștigă între 200 și 1000 Ron pentru un articol cu 1.000 de cuvinte.

Copywriting

Copywriterii în esență scriu pentru a vinde ceva. De exemplu: o pagină de vânzări de mari dimensiuni pe care o vezi pe diferite site-uri de produse, sau emailuri de vânzare scurte. Indiferent de mijloc, obiectivul copywriting-ului este acela de a crește notorietatea brandului.

Deoarece scopul copywriting-ului este practic să genereze vânzări, se plătește și MULT mai bine. Pentru o scurtă pagină de vânzări, poți câștiga în medie între 3000 și 6000 Ron. Copywriterii foarte competenți pot cere și în jur de 8000 Ron. Poate chiar mai mult, în funcție de subiectul despre care scriu!

Însă, spre deosebire de simpla scriere de articole, va trebui să știi să scrii texte eficiente și să analizezi materialele cu texte de vânzări. Implică mai multă pregătire și efort, dar deoarece textele tale le vor aduce (cu puțin noroc) bani clienților tăi, este mai ușor să poți face bani din scris în acest fel.

Pasul

03

Alege o nișă

Majoritatea celor care încearcă să facă bani din scris fac greșeala de a dori să deservească fiecare piață. Când încerci să le faci tuturor pe plac, ajungi să nu mulțumești pe nimeni.

E mult mai atractiv pentru clienții care au nevoie, de exemplu, de un articol despre o anumită lege, să angajeze pe cineva specializat în texte juridice, spre deosebire de cineva care scrie pentru fiecare piață de pe planetă. Și în acest caz, desigur, poți cere onorarii mai mari.

Există mai mulți factori pe care trebuie să îi ai în vedere pentru a determina nișa care ți se potrivește:

profitabilitate

Profitabilitate

Dacă nu se pot face bani pe o nișă sau dacă mărimea nișei este prea mică pentru a putea face bani din scris în mod consistent, atunci trebuie să găsești alta.

industrie

Industrie

Alege o industrie pe care o cunoști, sau cel puțin pe care o poți analiza și despre care poți scrie în mod consistent. Ar fi o pierdere totală dacă ai alege să scrii despre audit financiar dacă nu cunoști nimic despre asta, sau dacă subiectul te plictisește de moarte. De asemenea, asigură-te că industria respectivă are nevoie permanentă de conținut nou.

tipul serviciului

Tip de servicii

Chiar și când e vorba de copywriting, poți restrânge nișa la tipuri mai specifice de servicii, precum texte pentru vânzări video, vânzări prin email, sau pagini de vânzări. Dacă oferi servicii de scriere de articole, poți alege din diferite tipuri de articole, cum ar fi ghiduri despre cum să faci ceva sau articole tehnice.

Poate te întrebi de ce ar trebui să treci prin toți acești pași și să alegi o nișă când ai putea pur și simplu să accepți clienții care vin înspre tine. Motivul este simplu: O specializare te pune într-o poziție de autoritate și, astfel, poți să faci mai mulți bani din scris.

Alegând o nișă, vei dezvolta în timp perspective, unghiuri și expertiză specifice nișei. Un autor nespecializat nu poate concura cu aceste aspecte și, astfel, vei putea face mai mulți bani și obține mai mulți clienți.

O experiență remarcabilă într-un singur domeniu e mai importantă decât puțină experiență în toate domeniile.

Spune stop problemelor financiare. Descoperă o metodă de a face bani acum.

Alătură-te altor mii de persoane care și-au schimbat viața datorită câștigurilor obținute online…
Peste 15 metode diferite, toate dovedite, toate profitabile.

ninja cu bani în cădere
Îți dorești să câștigi ceva bani în plus?

Avem o listă cu cele mai bune metode de a câștiga bani online.

Tot ce trebuie să faci este să alegi una și să începi să câștigi acum.

ninja cu icoane metrice

Pasul

04

Creează un portofoliu

portofoliul

Acum că ai o prezență pe web, profiluri online și o nișă, e timpul să creezi un portofoliu. De ce? Pentru că dacă nu poți să prezinți mostre de scris, nu vei obține clienți. Și absența clienților înseamnă că nu poți face bani din scris!

Nici nu ai nevoie de clienți anteriori pentru a crea un portofoliu. În schimb, poți începe să creezi mostre și să le încarci pe site-ul și blogul tău.

Alegerea unei nișe este foarte utilă și aici, deoarece știi acum exact ce tip de mostre să creezi pentru portofoliul tău și ce vor căuta probabil clienții din acea nișă.

Pasul

05

Aplică la proiecte noi în fiecare zi

Acum că ești bine echipat, e timpul să începi să te prezinți în fața firmelor care ar putea avea nevoie de serviciile tale ca scriitor independent.

Secretul pentru a evita situații de tipul “de la agonie la extaz” ca scriitor independent, adică ai foarte mult de lucru o săptămână, după care săptămâna  următoare nimic, este de a trimite în permanență oferte și de a aplica la proiecte noi.

Îți recomandăm să aplici la cel puțin 3 companii sau proiecte pe zi. Poate părea mult, dar dacă planifici cu atenție, este fezabil și esențial pentru a avea în permanență surse din care să poți face bani din scris.

Surse facile de lucru ca freelancer se găsesc pe Upwork și Guru, așa că poți începe să faci oferte. Poți căuta și prin diferitele platforme de joburi online pentru a găsi proiecte ca freelancer pentru care poți aplica direct la companiile angajatoare.

Pentru un trai decent ca scriitor independent, vei avea nevoie de disciplina de a căuta contracte disponibile și de a face oferte zilnic. Nu există scurtătură!

2 Poți face bani din scris ca autor Kindle

face bani scris online

O altă metodă foarte bună pentru a face bani din scris este aceea de a publica pe Amazon Kindle: un dispozitiv de tip e-reader de la gigantul eCommerce Amazon și, fără îndoială, cel mai bun de pe piață.

Toți deținătorii de Kindle au acces direct la sute de mii de e-book-uri Kindle pe Amazon.com. Cu aproape 90 de milioane de dispozitive Kindle vândute, oportunitățile pentru autorii Kindle sunt uriașe.

Și cel mai bun aspect? Te poți publica aici în nume propriu ca autor, fără a fi nevoie de o editură sau agent literar, și poți câștiga bani din scris din venituri pasive în fiecare lună!

Ne referim la faptul că, odată ce ai scris o carte și ai publicat-o, oamenii o vor tot cumpăra, ceea ce înseamnă că vei primi bani în contul bancar 24/7 fără eforturi suplimentare.

Avantajele și dezavantajele publicării pe Amazon

Publicarea propriei eBook Kindle pe Amazon are avantaje și dezavantaje:

icoane pro

Pro

icoane contra

Contra

După părerea noastră sinceră, avantajele depășesc pur și simplu dezavantajele în ceea ce privește utilizarea Amazon Kindle. Documentează-te bine înainte pentru a putea evita greșelile și capcanele ca autor Kindle astfel încât să ai mai multe șanse de succes prima dată când publici pe Kindle.

Urmează sfatul celor care au mai făcut asta înainte și ar trebui să meargă totul bine.

Cum scrii prima carte Kindle

Dacă te-ai hotărât să publici o carte pe Kindle, va trebui să te gândești dacă vrei să o scrii singur sau să angajezi un scriitor independent.

Simplu spus, dacă ai timp și expertiză pe subiect, e mai bine să o scrii tu. În felul acesta, vei economisi costurile inițiale asociate cu angajarea unui scriitor.

De asemenea, este o mare realizare să scrii o carte tu însuți!

Însă, ține minte că vei petrece o mare parte din timpul tău – timp pe care l-ai putea utiliza pentru a face bani din scris, scriind în schimb pentru clienți.

Așadar, dacă ai capital pentru a acoperi costurile inițiale, poți angaja un scriitor independent care să scrie pentru tine. În acest fel, vei dispune de timpul necesar creării cărții, putând să îl folosești productiv pentru alte aventuri scriitoricești!

3 Dezvoltarea propriei surse de câștig din blogging

face bani scris online

Deși există nenumărate ghiduri, articole și website-uri care îți spun să începi un blog ca metodă de câștig, trebuie să fim cinstiți: blogging-ul este de departe cea mai dificilă metodă dintre cele 3 discutate în acest articol când vine vorba de scris și generarea de bani.

Însă, poate fi utilizat pentru a dezvolta o sursă de câștig pe termen lung care îți va genera venituri pe toată durata vieții. De fapt, poți crea o afacere foarte profitabilă din blogging.

Cel mai bun lucru? Poți începe un blog în mod gratuit.

În pofida a ceea ce spun unele articole, nu vei câștiga venituri substanțiale din blog imediat. Nu vei putea sta în pijamale câștigând bani de acasă din fața șemineului…doar dacă ai deja o audiență fidelă și numeroasă pe o altă platformă, desigur.

De fapt, blogging-ul necesită dăruire și producția permanentă de conținut de bună calitate deoarece este singurul mod în care poți obține un ranking foarte bun pe motoarele de căutare și poți atrage cititori.

Din nou, nu spunem că este imposibil sau nu merită să ai un blog pentru a câștiga bani din scris. Doar vrem să ne asigurăm că știi câtă muncă presupune acest lucru!

Dar dacă ai depus acest efort, blog-ul va deveni o sursă permanentă de câștig.

Diferența între a scrie tu însuți și a angaja freelanceri care să scrie pentru blogul tău

scrieți-vă în fața dvs. angajând freelanceri

La fel ca în cazul publicării pe Kindle, alegerea între a scrie tu însuți pe blog și angajarea cuiva e o dilemă.

Pentru a face bani din scris pe blog, trebuie să îți placă cu adevărat să scrii despre orice nișă sau subiect pe baza căruia alegi să îți construiești blogul.

Provocarea constă în faptul că nu vei vedea rezultate imediate din eforturile tale de a crea un blog. Poate fi o mare dezamăgire atunci când dedici mult timp și eforturi pentru a produce în permanență conținut bun.

Astfel, mulți bloggeri își pierd motivația și renunță.

Din acest motiv, este o idee bună să angajezi autori independenți dacă ai ceva bani de investit.

Nu trebuie să te bazezi în totalitate pe freelanceri care să îți producă tot conținutul. În schimb, te poți concentra pe producerea unui pilon foarte bun de postări principale pe site, în timp ce freelancerii pot crea restul. În acest fel, nu vei cădea pradă epuizării renunțând la blog.

Cum poți face bani din blog

După ce ai atras un număr decent de cititori pe blogul tău, există mai multe oportunități de monetizare pe care le poți urmări:

marketing afiliat

Affiliate Marketing: promovarea produselor sau serviciilor care ar putea prezenta interes pentru publicul tău și, ori de câte ori are loc o vânzare, tu vei primi un comision

lucrați cu mărci

Acceptarea de conținut sponsorizat și colaborări cu branduri

vinde reclame

Vânzarea de reclame

creați-vă propriile produse

Crearea propriilor tale produse

Indiferent de metodele de monetizare alese, dacă îți permiți să alegi, te afli deja pe calea cea bună pentru a-ți transforma blogul într-o afacere!

Concluzie

Există atât de multe oportunități prin care poți face bani din scris, încât uneori e dificil să știi de unde să începi. Dar după ce ai citit articolul nostru, ți-ai făcut o idee și ar trebui să fii dornic să începi! Oricine o poate face și genera astfel venituri în scurt timp. Urmează pașii și metodele discutate în acest articol și vei avea tot ce ai nevoie pentru a deveni un autor independent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top